ElCap
GuiA Física mmxviii

Comentari: La lluna més gran del sistema solar

La lluna més gran del sistema solar és Ganímedes. És una de les llunes que va veure Galileu quan apuntà amb el telescopi cap a Júpiter el 1610, la primera vegada que algú mirava el cel amb un telescopi.

Les primeres estimacions de les masses dels planetes es feren a partir de les mesures sobre l'òrbita de les seves llunes. El període i el radi de l'òrbita d'una lluna es poden observar i serveixen per calcular la massa del planeta com s'ha fet en l'exercici. Les masses de Venus i Mercuri, que no tenen llunes, no es pogueren conèixer fins que no s'enviaren sondes.

La Lluna, Ganímedes i la Terra, amb una part del disc de Júpiter es mostren a la primera figura. El disc de Júpiter complet es mostra a la segona figura on les llunes i9 la Terra queden molt petites amb aquesta escala.

GuiA Física mmxviii · | Antoni Amengual Colom · Departament de Física | Universitat de les Illes Balears| Publicat: 2019.

índex pujar

GuiA Física mmxviii
Primera edició: Desembre 2017. Revisada: maig 2019.
Elaboració dels problemes i disseny del lloc web dfs.uib.cat/apl/aac/fisicapbau/
Antoni Amengual Colom, Departament de Física

Els enunciats d'aquestes pàgines i les imatges i els vídeos sense modificar, retallar o refer es poden usar amb finalitat educativa, sense ànim de lucre, citant l'autor de les pàgines i posant en lloc visible l'adreça d'aquest lloc web. Usau: "GuiA Física · Antoni Amengual Colom · UIB url: dfs.uib.cat/apl/aac/fisicapbau/".