Bé, la meva tasca es centra en treballar amb l’ADCP, l’instrument que ens serveix per mesurar els corrents marins. Com que ja vàrem explicar fa un parell de dies com funcionava, jo aprofitaré per explicar-vos un altre aparell que també és bàsic per a la nostra campanya: el CTD. Aquest aparell es baixa per la borda amb l’ajuda d’un pòrtic i mesura temperatura, salinitat (a partir de la conductivitat) i pressió. L’aparell que tenim al vaixell va muntat en una roseta on hi ha 24 botelles que es poden tancar automàticament a les fondàries que volguem per tal d’obtenir mostres d’aigua. A partir de les mesures de temperatura, salinitat i els paràmetres químics que obtenim a partir de les mostres d’aigua podem caracteritzar les masses d’aigua de la zona, tan les que hi ha a superfície com les fondes. Això ens permet identificar el seu origen i fins i tot deduir el seu moviment.
![]() |
José Pozo i Mikhail Emelianov, tècnics de la UTM comprovant el CTD i la roseta |
![]() |
Pla de campanya final, amb les tretze seccions (en vermell) i la posició actual entre les seccions S1 i S2 (punt blau) |
A la nostra campanya tenim previst fer un centenar d’estacions de CTD a distints llocs de la regió per tal d’intentar caracteritzar l’origen de les distintes masses d’aigua que trobarem i obtenir més pistes sobre la dinàmica marina a un lloc que és fonamental per al clima del nostre planeta. Ahir a les 21 h vàrem començar la secció S1, la primera de les tretze que constitueixen el pla de campanya final (i que és un poc diferent respecte de l’inicial). L’hem acabat avui a les 19 h i ara anam cap a S2. Ja només en queden dotze de seccions!
![]() |
Imatge de la vessant nord de l’illa Elefant |
Apart de la feina, avui hem vist per primera vegada terres antàrtiques. Els darrers CTDs d’avui els hem fet prop de l’illa Elefant, que es va fer famosa perquè és allà on va recalar l’expedició d‘Ernest Shackleton després de l’enfonsament del seu vaixell, l’Endurance. L’hem vista de ben a prop, a la illa, tota nevada i amb alguns icebergs surant al voltant. També, en estar a prop de terra s’ha acostat al vaixell un caramull d’aus voladores i també alguns pingüins, que han estat nedant i botant ben prop del vaixell. Fins i tot n’hi ha que diuen que han vist una balena …
Hora (local): 22.00 h (24.00 GMT)
Posició: latitud: 60º 57’ 23’’ S; longitud: 55º 03’ 47’’ W
Vent: 9 m/s
Temperatura aire: 0.5ºC
Temperatura aigua: 0.5ºC
PS: Sembla que els problemes de mareig que alguns patíem (en concret jo), ja han passat en acabar-se el Drake i ara ja puc fer feina (no tinc excusa per quedar-me al llit …). I és que el temps que tenim ara mateix és magnífic, només amb un poc de mar vella.