WEB del programa educatiu de l'EXPEDICIÓ de l'IMEDEA a la

Diari de l'expedició

Sota aquest títol hi trobareu el diari amb els comentaris de la preparació i de la realització del viatge científic a l'Antàrtida
Anterior
Següent
Ushuaia, 1 de gener de 2008
Pàgina 27 del diari


Darrer dia a terra

Avui matí ens hem mudat al vaixell. Després de treballar una estona i d’una reunió curta, hem anat a estirar les cames al parc natural de La Pataya, que cau a uns 20 km a l’oest de Ushuaia. No tots, però. Els equips de la TAMU i d’East Anglia encara no han acabat de muntar el seu instrumental, que és extraordinàriament complex, i s’han passat tot el dia treballant.

Els participants de l’IMEDEA i alguns membres de la UTM a la Pataya

Els que tenim una feina més suau són els físics. Així i tot s’han de preparar tota una sèrie de coses, com per exemple configurar l’ADCP (inicials de Acustic Doppler Currentmeter Profiler). L’ADCP és un instrument que va muntat a la quilla del vaixell i que mesura corrents marins (direcció i sentit) fins a uns 600 m de fondària. Es basa en el que a Física s’anomena Efecte Doppler, i que bàsicament ve a dir que si s’envia una ona (en aquest cas acústica) i aquesta rebota contra un cos en moviment (en aquest cas l’aigua), l’ona rebotada té una freqüència que difereix lleugerament de l’original. Aquesta diferència depèn de la velocitat del mar, i per tant mesurant la freqüència de l’ona rebotada en podem deduir la velocitat de l’aigua. És el mateix principi que fan servir els radars de la policia per mesurar la velocitat dels cotxes. L’ADCP està sempre en marxa, d’aquesta manera obtenim contínuament dades de velocitat al llarg de tota la trajectòria del vaixell. El principal problema que té l’ADCP és que la velocitat de l’aigua es mesura relativa al vaixell, i aquest es mou, i capeja... Per tant, per calcular la velocitat vertadera de l’aigua hem de conèixer molt bé la del vaixell. La precisió màxima que poden tenir les mesures és de l’ordre de 1-5 cm/s, mentre que las velocitats que hem de mesurar no són massa més grans. Per això és molt important que les dades siguin de bona qualitat.

A les 20 h ha sortit el vaixell Las Palmas, que fa feines de logística: transporta persones i càrrega des de Punta Arenas o Ushuaia fins a les bases espanyoles, i d’aquesta manera l’Hespérides es pot dedicar només a fer campanyes oceanogràfiques. El Las Palmas pertany a l’Armada Espanyola, com l’Hespérides, però és bastat més petit. Així i tot travessa el Pas de Drake entre 10 i 15 vegades entre octubre i abril. Va passar cap d’any a Ushuaia, com nosaltres, i avui segueix amb la seva feina. La nostra començarà de bo demà.

El vaixell ‘Las Palmas’, al port d’Ushuaia


Damià Gomis

Anterior
Següent