WEB del programa educatiu de l'EXPEDICIÓ de l'IMEDEA a la

Diari de l'expedició

Sota aquest títol hi trobareu el diari amb els comentaris de la preparació i de la realització del viatge científic a l'Antàrtida
Anterior
Següent
Esporles, 11 de juliol de 2007
Pàgina 2 del diari


Com s’ha construït el projecte

El projecte ESASSI és la contribució espanyola a SASSI, una iniciativa internacional d’un grup d’oceanògrafs físics anomenat iAnZone (International Antarctic Zone) que es reuneixen cada un o dos anys per discutir les estratègies a seguir en els estudis d’oceanografia física antàrtica. Quan va sorgir l’Any Polar Internacional , es va fer una d’aquestes reunions a Anglaterra i allà es va decidir que el tema que interessava estudiar eren els processos de talús, els quals determinen la exportació d’aigües cap a mar obert, completant així altres iniciatives que es donen dins el marc de l’Any Polar Internacional.

En aquella primera reunió es va decidir per tant la temàtica del projecte internacional, i es va demanar que cada país s’encarregués d’una zona al voltant de l’Antàrtida. Nosaltres, degut a que l’Hespérides surt de Punta Arenas (Xile) o Ushuaia (Argentina), no ens podíem anar massa enfora d’aquesta zona per no perdre massa temps de navegació. Per tant vam decidir encarregar-nos del Talús del Mar d'Escòcia del Sud.

Zones de treball de cada país

La següent reunió que es va fer va ser a Venècia, a l’octubre de 2005 (4) a on vam arreglar alguns detalls sobre col·laboracions entre països. En el nostre cas, tendrem a bordo un grup de tres oceanògrafes químiques de la Universitat de Texas A&M que faran estudis de CFCs (clorofluorocarbonats) que serveixen per saber quan l’aigua va estar en contacte amb l'atmosfera. Perquè tot i que iAnZone està constituït per oceanògrafs físics es va donar molta importància a que els estudis fossin interdisciplinaris, per tant a ESASSI la química i la biologia tendran un paper també fonamental.

Una foto amb els participants a la reunió de Venècia

Per tant mentre nosaltres ens centrarem al Talús del Mar d’Escòcia altres científics, com els italians, estaràn al Mar de Ross, mentre que els francesos i els australians s’encarregaran de la Terra d’Adelie. Nosaltres en particular esperam tenir bona relació amb els científics brasilers, que no estan gaire enfora de la nostra zona, cap a la península antàrtica.

Mar Flexas

Anterior
Següent