Física · Accés a la Universitat per als més grans de 25 anys · Tema 5Posa el cursor sobre el quadre al costat de la paraula Solució i pitja el botó del ratolí per comprovar el resultat de cada pregunta. 25 articles de Física © A. Amengual Colom D.L. PM 1226-2011.-
La línia vermella del gràfic de la figura representa la posició x(t) d'un mòbil en funció del temps i té forma de paràbola. Les unitats són arbitràries. Indica si el valor de la velocitat és zero, constant o variable en cada tram. Indica el mateix per a l'acceleració. Solució: Una línia x(t) en forma de paràbola invertida és característica d'un mòbil amb velocitat inicial positiva i acceleració negativa. És, per exemple, una pedra llançada verticalment cap a dalt negligint la fricció. Tram a: La velocitat és variable i l'acceleració constant negativa. El mòbil es frena. Tram b: La velocitat és variable i l'acceleració segueix constant i negativa: el mòbil s'accelera.
-
Es llança verticalment cap a dalt una pedra amb una velocitat incial de 18 m/s i tarda 3,67 s en tornar al punt de partida. Dibuixa la línia que representa la velocitat en funció del temps des del moment del llançament (t = 0) fins que la pedra arriba a l'altura de llançament. Negligeix la fricció amb l'aire. Solució: Es tracta d'un moviment uniformement descelerat. La velocitat en funció del temps és una línia recta que va des de (t = 0, v = 18 m/s) fins a (t = 3,67 s, v = −18 m/s). Marca sobre el gràfic per veure la línia v(t).
-
La figura adjunta mostra el gràfic de la velocitat d'un mòbil en funció del temps. Quin espai ha recorregut el mòbil en 4 hores? Solució: L'espai recorregut és igual a l'àrea sota la línia v(t). L'àrea es pot calcular sumant l'àrea d'un rectangle (20×4) més la d'un triangle (80-20)×4/2. El total són 200 km. Marca el gràfic amb el cursor per veure l'àrea ombrejada.
© Programa i disseny: Antoni Amengual Colom, Departament de Física, Universitat de les Illes Balears www.uib.es/depart/dfs/apl/aac. Primera edició: Juny de 2011. |