Física · Accés a la Universitat per als més grans de 25 anys · Tema 5

Posa el cursor sobre el quadre al costat de la paraula Solució i pitja el botó del ratolí per comprovar el resultat de cada pregunta. 25 articles de Física © A. Amengual Colom D.L. PM 1226-2011.

Índex

  1. La imatge que va aquí no s'ha pogut carregarLa línia vermella del gràfic de la figura representa la posició x(t) d'un mòbil en funció del temps i té forma de paràbola. Les unitats són arbitràries. Indica si el valor de la velocitat és zero, constant o variable en cada tram. Indica el mateix per a l'acceleració.

    Solució: Una línia x(t) en forma de paràbola invertida és característica d'un mòbil amb velocitat inicial positiva i acceleració negativa. És, per exemple, una pedra llançada verticalment cap a dalt negligint la fricció. Tram a: La velocitat és variable i l'acceleració constant negativa. El mòbil es frena. Tram b: La velocitat és variable i l'acceleració segueix constant i negativa: el mòbil s'accelera.

  2. La imatge que va aquí no s'ha pogut carregarEs llança verticalment cap a dalt una pedra amb una velocitat incial de 18 m/s i tarda 3,67 s en tornar al punt de partida. Dibuixa la línia que representa la velocitat en funció del temps des del moment del llançament (t = 0) fins que la pedra arriba a l'altura de llançament. Negligeix la fricció amb l'aire.

    Solució: Es tracta d'un moviment uniformement descelerat. La velocitat en funció del temps és una línia recta que va des de (t = 0, v = 18 m/s) fins a (t = 3,67 s, v = −18 m/s). Marca sobre el gràfic per veure la línia v(t).

  3. La imatge que va aquí no s'ha pogut carregarLa figura adjunta mostra el gràfic de la velocitat d'un mòbil en funció del temps. Quin espai ha recorregut el mòbil en 4 hores?

    Solució: L'espai recorregut és igual a l'àrea sota la línia v(t). L'àrea es pot calcular sumant l'àrea d'un rectangle (20×4) més la d'un triangle (80-20)×4/2. El total són 200 km. Marca el gràfic amb el cursor per veure l'àrea ombrejada.

© Programa i disseny: Antoni Amengual Colom, Departament de Física, Universitat de les Illes Balears
www.uib.es/depart/dfs/apl/aac. Primera edició: Juny de 2011.