WEB del programa educatiu de l'EXPEDICIÓ de l'IMEDEA a la

Pàgines de Recursos Didàctics

Sota aquest títol hi trobareu materials diferents per dissenyar activitats didàctiques a les escoles o instituts


Temperatura potencial

En els mapes i gràfics de Woceatlas i en els fitxers dels perfils de salinitat en funció de la profunditat hi apareix una variable anomenada temperatura potencial. Aquesta variable es defineix per analitzar l'estabilitat estàtica de l'oceà o la seva dinàmica. Explicam aquí el seu significat.

Considerem un bloc d'aigua de massa m a una profunditat h2. Aquest volum d'aigua està sota una pressió P2, té una temperatura T2, ocupa un volum V2 i té una densitat d2. Per els estudis d'estabilitat i dinàmica, s'ha de considerar quina seria la densitat d'aquest bloc d'aigua si es trobés a una profunditat diferent, per exemple, més a prop de la superfície.

La massa del bloc d'aigua a una profunditat h1<h2 seria la mateixa; la pressió P1 seria menor que P2 (el bloc està més a prop de la superfície); el volum V1 ocupat pel bloc seria més gran que abans i, per consideracions termodinàmiques, la temperatura T1 també seria menor que T2. Notem que la salinitat de l'aigua no haurà canviat perquè, si bé hi ha un canvi de volum, la salinitat es mesura en quilos de sal per quilos d'aigua i ni la quantitat d'aigua ni la de sal han canviat dins el bloc considerat. Finalment, la densitat del bloc haurà disminuït per l'augment del volum ocupat.

Per comparar blocs d'aigua a diferents profunditats, és habitual cercar la temperatura i la densitat que tendrian si es duguessin a la superfície de l'oceà. La temperatura del bloc d'aigua si estigués a la superfície és el que s'anomena temperatura potencial.

Així per exemple, si un bloc d'aigua a 4000 m de fondària (i per tant sotmès a una pressió de devers 4000 dbar, equivalent a unes 400 atm) té una temperatura de 5ºC, quan el posem en superfície la seva temperatura serà de 4.56ºC. Els efectes de la pressió sobre la temperatura es comencen a notar més enllà dels centenars de metres; a nivells més superficials la diferència entre la temperatura real i la potencial és molt petita.