WEB del programa educatiu de l'EXPEDICIÓ de l'IMEDEA a la
El marc del projecte
A partir de l'1 de març de 2007 es celebra durant dos anys l'anomenat Any Polar Internacional amb l'objectiu d'impulsar la recerca en les regions àrtiques i antàrtiques.
La celebració té com a precedents iniciatives semblants de 1882, 1932 i 1957. Els avenços tècnics i científics de les darreres dècades, els mitjans materials que s'usaran i el nombre de països i la quantitat de persones involucrades en l'actual celebració fan que estiguem davant la iniciativa més important mai engegada en l'àmbit de la recerca polar. Espanya participarà amb mitjans i instal·lacions pròpies per primera vegada en alguns dels més de vuit-cents estudis projectats.
L'Any Polar Internacional involucra quaranta països i s'ha planificat seguint cinc línies generals:
1) L'estudi de la situació del medi polar.
2) La quantificació i estudi del passat i present dels pols.
3) La interconnexió de les zones polars amb el sistema global del planeta.
4) La investigació a les fronteres de la recerca polar.
5) El manteniment i ampliació dels observatoris actuals.
Com a línia transversal, l'Any Polar Internacional vol emfatitzar la divulgació científica, i amb aquest objectiu es preveu desenvolupar i posar a l'abast de les escoles i de la societat en general material formatiu relacionat amb els treballs de recerca.
Per altra banda, enguany es commemora el centenari de la Junta de Ampliación de Estudios e Investigaciones Científicas, creada l'11 de gener de 1907, i que fou definida com la major experiència modernitzadora de la ciència espanyola. Aquesta entitat promogué el desenvolupament científic innovador a les primeres dècades del segle XX. El Govern espanyol ha declarat aquest any del centenari Any de la Ciència. Aquest és també un marc per al desenvolupament d'iniciatives i activitats orientades a transmetre a la societat el paper essencial i imprescindible que la ciència juga en tots els aspectes de la vida quotidiana.
El projecte
La coincidència de l'Any Polar Internacional i de l'Any de la Ciència és una oportunitat per fomentar la divulgació científica. Així, ens hem plantejat acostar la ciència i la recerca polar a les aules bastint un entorn adequat per a la transmissió directe d'experiències i coneixements d'investigadors professionals cap als alumnes d'infantil, primària, secundària i centres ocupacionals.
Volem que els alumnes es sentin involucrats en els projectes de recerca que l'IMEDEA durà a terme durant l'Any Polar Internacional. Es pretén que els alumnes visquin d'alguna manera les expedicions científiques com una aventura propera, tenint contacte directe amb els protagonistes de les expedicions abans, durant i després que es duguin a terme. Estam convençuts que un projecte polar és una manera molt bona d'engrescar l'alumnat i al professorat en la recerca científica, un tema a vegades difícil d'assimilar degut a la manca de connexió directe amb els seus protagonistes.
L'IMEDEA durà a terme tres campanyes oceanogràfiques polars: dues campanyes àrtiques a l'abril i agost de 2007 (projectes ARCTOS i ATOS, respectivament) i una campanya antàrtica el gener de 2008 (projecte ESASSI). La divulgació es farà amb la campanya antàrtica ESASSI per ser la única que cau dins del curs 2007-2008. Les dues campanyes àrtiques es desenvoluparan una just a l'inici d'aquesta iniciativa i l'altre en període no lectiu i serviran per a la obtenció de material divulgatiu del medi àrtic. La campanya d'ESASSI amb l'Hespérides possibilitarà l'estudi del medi antàrtic i permetrà la implicació de l'alumnat perquè es podrà dur a terme una comunicació directe entre els científics a bord del vaixell i l'alumnat. Científics visitaran els centres per aconseguir una motivació addicional de l'alumnat.
Es suggerirà tractar diferents aspectes de la recerca científica als centres: Des d'aspectes relacionats directament amb els projectes polars (per exemple, la dinàmica marina i les seves implicacions climàtiques i bio-geo-químiques) fins a aspectes ben diferents com l'efecte del turisme sobre les regions polars o les lleis que s'hi apliquen.
Durant la campanya ESASSI l'alumnat podrà seguir en contacte amb els investigadors per correu electrònic. L'objectiu és que visquin la campanya com a seva, interessant-se no sols per com van les tasques i com s'aconsegueixen els objectius científics plantejats, sinó també per aspectes més quotidians de la vida a bord del vaixell.
La feina a les aules continuarà després de la campanya i fins a final de curs. En qualsevol cas, la metodologia que s'aplicarà a les escoles i instituts serà la pròpia del projecte educatiu que es dugui a terme a cada centre. Es fomentarà, no obstant, el bescanvi d'informació entre els projectes desenvolupats en centres diferents.
Presentació del projecte en format PowerPoint
La web
Aquesta web, creada expressament per a la iniciativa de Divulgació Polar a les Aules, pretén servir per donar informació i motivar a l'alumnat, difondre els continguts dels projectes, i ser un canal de contacte entre tots els actors d'aquesta iniciativa.
La web està oberta i a la disposició el públic en general. Es poden fer servir els seus continguts des de qualsevol centre educatiu de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Vos convidam a enviar la descripció de les vostres actuacions per compartir el treball entre tots els centres.