WEB del programa educatiu de l'EXPEDICIÓ de l'IMEDEA a la

Diari de l'expedició

Sota aquest títol hi trobareu el diari amb els comentaris de la preparació i de la realització del viatge científic a l'Antàrtida
Anterior
Següent
Esporles, 11 de desembre de 2007
Pàgina 21 del diari


Reunió de tots els participants a la campanya

Bé, de tots, tots, no, hi mancaven els estrangers. Els participants de l’IMEDEA, en Cristóbal (que fa feina a Barcelona) i els dos periodistes hem repassat junts els darrers detalls de la campanya. S’han hagut de retocar aspectes organitzatius importants, com els torns de feina. I és que les distintes disciplines tenim metodologies ben diferents i a vegades no són fàcils de compaginar.



Els físics, per exemple, ens basam en dades que es recullen de manera molt automàtica: arriar el CTD fins el fons i tornar-lo a pujar significa per a nosaltres disposar de milers de dades de temperatura, salinitat, pressió, etc. Aquestes dades s’emmagatzemen directament als ordinadors i, una vegada comprovat que són correctes, queden a l’espera de ser analitzades conjuntament amb altres dades. Les dades de velocitat s’obtenen de manera encara més automàtica: un correntòmetre Doppler muntat a la quilla del vaixell és capaç de determinar la velocitat del corrent per davall del vaixell fins a una fondària de centenars de metres (de manera similar a com funcionen els radars que controlen el trànsit a les carreteres). D’aquesta manera, els físics adquirim dades sempre seguit durant les 24 hores del dia, i per això ens organitzam en torns de dia i de nit.

Pel contra, les mesures químiques i biològiques són molt més laborioses. La majoria impliquen l’anàlisi o filtrat de mostres d’aigua en laboratori, i per tant obtenir el valor de segons quins paràmetres pot ser qüestió d’hores de treball que requereixen l’atenció continuada d’una persona. Aquesta laboriositat fa que sovint el mostreig químic i biològic no puguin anar a la mateixa velocitat que el físic.

Així i tot, ens hem organitzat de la millor manera possible. Per a que tingueu una idea de com treballarem al vaixell, us adjuntam el planejament dels torns. Segur que una vegada haguem començat a fer feina haurem de fer alguns ajusts, però en principi aquesta és la nostra idea.



Damià Gomis

Anterior
Següent