Normes i instruccions per a la Matrícula
(any acadèmic 2006-2007)

torna a la guia ràpida
torna a la Informació acadèmica i administrativa

Nota important
Terminis de matrícula
Informació general
Documents a presentar (segons via d'accés als estudis)
Normes i instruccions per omplir el full de matrícula

Instruccions per omplir el qüestionari en full òptic

 

Nota mportant

torna a l'índex

 

  • A tots els alumnes de nou ingrés se vos assignarà un tutor en el moment de recollir els impresos de matrícula.
  • En haver llegit la guia i abans de matricular-vos, heu de parlar amb el tutor.
  • No us oblideu de dur el full de matrícula en anar a parlar amb el tutor.
  • Necessitareu fer-vos una fotografia digital (vegeu nota inicial a l'apartat Documents a presentar)
  • Els documents a presentar, l'imprès de matrícula i el qüestionari en full òptic s'han de presentar als serveis administratius de l'edifici Mateu Orfila.

Trobareu la llista de documents a presentar i les instruccions per omplir l'imprès de matrícula i el qüestionari a continuació:

Terminis || Documents a presentar || Instruccions matrícula || Instruccions qüestionari

En anar a matricular-vos a secretaria portau tots els documents que es demanen i els impresos emplenats.

Recordau que el full de matrícula ha d'estar signat pel vostre tutor.

 

Terminis de matrícula per a l'any acadèmic 2006-2007

torna a l'índex

Alumnat de
nou ingrés als estudis de la Facultat de Ciències

del 13 al 31 de juliol

i

del 4 de setembre al 13 d'octubre

Atenció
Durant el més de setembre hi ha cursos zero i dia 2 d'octubre hi ha una jornada d'acolliment

------------------------------------

Alumnat que
continua els estudis

S'han de matricular seguint obligatòriament el procediment d’automatrícula, en el termini següent:

De l'11 de setembre al 13 d'octubre

La reserva per fer l'automatrícula es podrà fer a partir del dia 4 de setembre

------------------------------------


 

 

Informació general

torna a l'índex

 

Ampliació de matrícula
El pagament i les bonificacions: tipus de pagament i matrícula gratuïta

a) Per als alumnes que han de pagar la matrícula
b) Bonificació dels preus (matrícula gratuïta)
Beques i ajudes a l’estudi de caràcter general (primer i segon cicle)
Beques - col·laboració (segon cicle)




Ampliació de matrícula

L'ampliació de matrícula només pot ser d'assignatures de segon quadrimestre. la sol·licitud s'ha d'adreçar al degà o al director d'escola competent, que dictaminarà segons els criteris establerts per la junta de facultat o escola, tot tenint en compte que les assignatures sol·licitades a l'ampliació de matrícula no presentin limitacions d'oferta (numerus clausus o un altre motiu).

El pagament i les bonificacions: tipus de pagament i matrícula gratuïta

La informació d’aquest apartat està subjecta al que es disposa a l’Ordre de preus públics per serveis acadèmics de la CAIB per la qual es fixen els preus per satisfer per la prestació de serveis acadèmics universitaris.

a) Per als alumnes que han de pagar la matrícula

Quant a la quantia, hom s’atindrà al que s’estableix a l’Ordre de preus públics per serveis acadèmics de la CAIB per a l'any acadèmic 2006-2007.

Quant als terminis, els alumnes tindran dret a elegir la forma d'efectuar el pagament dels preus establerts per als diversos estudis universitaris, que han de fer efectius bé en un sol pagament a principi de l'any acadèmic, o bé de forma fraccionada en dos terminis, que s'han d'ingressar de la manera següent: el primer, del 50 per cent de l'import total, en formalitzar la matrícula, i el segon, del 50 per cent restant, la primera quinzena de desembre.

Quant a les obligacions: la falta de pagament de l'import total del preu, en cas que s'opti pel pagament total, motivarà la denegació de la matrícula. El no pagament parcial d'aquesta, en cas d'haver optat pel pagament fraccionat d'acord amb el que s'assenyala a la disposició anterior, donarà origen a l'anul·lació de la matrícula de forma automàtica i sense notificació prèvia el dia següent al venciment de cada un dels terminis que estableixi l'Ordre de preus públics per serveis acadèmics de la CAIB, amb pèrdua de les quantitats corresponents als terminis anteriors i obligació de pagar-les si l'alumne vol tornar a matricular-se en el futur de qualsevol estudi de la UIB.

b) Bonificació dels preus (matrícula gratuïta)

Tenen bonificació dels preus de matrícula els estudiants amb minusvalidesa i els que estan en una de les circumstàncies següents:

b.1. Estudiants becaris amb càrrec als pressuposts generals de l’Estat.

La bonificació serà de totes les assignatures o del mínim de crèdits necessari per obtenir la titulació de què s'hagin matriculat i per a la qual s'hagi concedit la beca per a l'any acadèmic 2006-2007.

Si no compleixen els requisits acadèmics establerts a l’Ordre de la convocatòria de beques, han de fer efectiu el pagament en el moment de formalitzar la matrícula als serveis administratius.

Els alumnes que, en formalitzar la matrícula, s'acullin a l'exempció de preus per haver sol·licitat la concessió d'una beca, i, posteriorment, no obtinguin la condició de becari o els sigui revocada la beca concedida, estaran obligats a abonar, dins els cinc dies següents a la publicació de les llistes de becaris o la notificació personal de la denegació, el preu corresponent a la matrícula que varen efectuar; el no pagament implicarà l'anul·lació automàtica de la matrícula en totes les matèries, assignatures o disciplines i l'obligació de pagar-lo si l'alumne vol tornar a matricular-se en el futur de qualsevol estudi de la UIB (vegeu l'Ordre de preus públics per serveis acadèmics de la CAIB).

b.2. Beneficiaris de la condició de família nombrosa

— General: s’ha d’abonar el 50 per cent de tots els preus, menys l’assegurança escolar, que s’ha d’abonar íntegrament.

— Especial: només s’ha de pagar l’assegurança escolar.

b.3. Matrícula d’honor

— Els estudiants que tenien matrícula d’honor en l’avaluació global del segon curs de batxillerat o del COU, o tenen premi extraordinari de batxillerat, només han d’abonar els preus corresponents a obertura d’expedient, assegurança escolar i targeta d’identitat.

— Si tenen matrícula d’honor en una o més assignatures d’estudis universitaris superiors, gaudiran de l’exempció d’abonament de tants de crèdits com crèdits qualificats amb matrícula d’honor hagin obtingut l'any acadèmic anterior.

 

Beques i ajudes a l’estudi de caràcter general (primer i segon cicle)

El Reial decret 2298/1983, de 28 de juliol, va establir el sistema vigent de beques i ajudes a l'estudi de l'Estat l'obtenció de les quals està condicionada pel compliment de certs requisits, uns de caràcter econòmic i uns altres de caràcter acadèmic.

Des de 1983 s'han introduït algunes modificacions arran de l'entrada en vigor, d'una banda, de la Llei orgànica d'ordenació general del sistema educatiu (LOGSE) i, d'una altra, dels plans d'estudis dels títols universitaris de caràcter oficial i de validesa a tot el territori estatal aprovats a l'empara del Reial decret 1497/1987 i posteriors modificacions.

Finalment, també s'ha adaptat el procediment de concessió de beques i ajudes a l'estudi al que disposa la Llei 30/1992, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, al que disposa el Reial decret 2225/1993, pel qual s'aprova el Reglament de procediment per a la concessió de subvencions públiques, així com als articles 81 i 82 de la Llei general pressupostària.

Tot esperant que s'aprovi un nou reglament definitiu, la convocatòria de beques es regula anualment mitjançant una Ordre ministerial que surt publicada al mes de juny.

Els alumnes que vulguin demanar una beca poden adquirir els impresos als estancs o a la pàgina web http://becas.mec.es. Ho poden fer des del dia següent a la data de publicació de la convoca-tòria i fins al mes d'octubre.

Els impresos contenen la informació necessària per emplenar-los (requisits acadèmics, requisits econòmics i tipus d'ajuda que es pot demanar).

No obstant això, sempre és convenient llegir detingudament les bases completes de la convocatòria de beques que apareix publicada al BOE.

El Servei d'Alumnes i les oficines d'informació de la UIB poden facilitar les bases de la convocatòria, així com ajudar l'alumne a emplenar els impresos. Una vegada emplenats, els impresos i tota la documentació requerida s'han de presentar, juntament amb els impresos de matrícula, als serveis administratius on l'alumne s'ha de matricular.

 

Beques - col·laboració (segon cicle)

El Ministeri d’Educació i Ciència convoca cada curs els ajuts de caràcter especial anomenats "beques de col·laboració". Aquestes beques tenen com a finalitat que els alumnes de l’últim any acadèmic de carrera prestin la seva col·laboració a les universitats, compatibilitzant-la amb els estudis, per tal que s’iniciïn en les tasques investigadores relacionades amb els estudis que estan cursant.

Les beques de col·laboració amplien la cobertura que normalment donen les altres beques i ajudes a l’estudi en l’àmbit universitari, i es destinen als alumnes que acreditin millors expedients acadèmics, així com a determinades àrees de coneixement.

La convocatòria de beques de col·laboració surt publicada anualment al Butlletí Oficial de l’Estat aproximadament a mitjan juny. El Vicerectorat d’Estudiants, el Servei d’Alumnes i les oficines d’informació de la UIB us podran informar de les bases de la convocatòria i dels tràmits que heu de seguir per tal de poder demanar aquestes beques.

El termini de presentació de sol·licituds acaba a finals de setembre.

 

 

Documents a presentar

 


Nota sobre la fotografia personal
per a tots els estudiants de nou ingrés

El carnet d'estudiant es demana automàticament en el moment de formalitzar la matrícula.
Per poder-lo confeccionar es necessita una fotografia en format digital. L'alumnat que es matriculi per primera vegada a la Universitat de les Illes Balears s'haurà de fer aquesta fotografia en qualsevol dels següents punts:

A Mallorca

# Al campus universitari, en els centres de reprografia gestionats per Impresrapit, concessionari del Servei de Fotocòpies i Reprografia a la UIB. A l'edifici Mateu Orfila i Rotger n'hi ha un.

# A Palma: A Impresrapit (c/ del Baró de Santa Maria del Sepulcre, 7)*(vegeu nota 12 juliol).


A Menorca

A la secretaria de la Seu universitària de Menorca (Can Salort, c/ Major, 14, 07730 Alaior).

A Eivissa

A la secretaria de la Seu universitària d'Eivissa i Formentera (c/ Bes, 9, 07800 Eivissa).

El cost d'aquest servei és d'1,50 euros, que s'hauran de pagar
en els punts esmentats en el moment de fer-se la fotografia.*(vegeu nota 12 de juliol)

La fotografia s'enviarà directament als Serveis Administratius i a l'entitat bancària que emet el carnet.

*Nota 12 de juliol:
En data 12 de juliol ens han informat que la fotografia digital no es pot fer a Palma.
També ens han dit que no s'haurà de pagar res per fer-se la fotografia.


torna a l'índex



    Alumnes procedents de les proves de selectivitat a Balears.
  1. L'imprès de matrícula emplenat i signat pel tutor.
  2. El qüestionari en full òptic emplenat.
  3. Fotografia digital (vegeu nota a l'inici d'aquest apartat).
  4. Fotocòpia del teu DNI.
  5. Fotocòpia de la teva targeta de la Seguretat Social.
  6. Fotocòpia de les qualificacions obtingudes l'any acadèmic anterior: llibre d'escolaritat o certificat del centre.
  7. Fotocòpia de la targeta acreditativa de la via d'accés als estudis universitaris.
  8. Si escau, justificant de les bonificacions a què tens dret per família nombrosa, matrícula d'honor, minusvalidesa
    o per haver sol·licitat beca (en aquest darrer cas, el justificant és el resguard de la sol·licitud).


torna a l'índex de casos


    Alumnes procedents de les proves de selectivitat d’un altre districte universitari.

  1. Sol·licita plaça a la facultat amb una instància adreçada a la degana.
  2. En rebre la resposta, presenta-la a la universitat d'origen i abona allà les taxes de trasllat d'expedient.
  3. En haver pagat les taxes, presenta el resguard del pagament als serveis administratius de la UIB amb els següents
    documents per formalitzar la matrícula:
    1. L'imprès de matrícula emplenat i signat pel tutor.
    2. El qüestionari en full òptic emplenat.
    3. Fotografia digital (vegeu nota a l'inici d'aquest apartat).
    4. Fotocòpia de teu DNI.
    5. Fotocòpia de la teva targeta de la Seguretat Social.
    6. Fotocòpia de les qualificacions obtingudes l'any acadèmic anterior: llibre d'escolaritat o certificat del centre.
    7. Fotocòpia de la targeta acreditativa de la via d'accés als estudis universitaris.
    8. Si escau, justificant de les bonificacions a què tens dret per família nombrosa, matrícula d'honor, minusvalidesa
      o per
      haver sol·licitat beca (en aquest darrer cas, el justificant és el resguard de la sol·licitud).

     

torna a l'índex de casos

    Alumnes que canvíen d'estudi dins la Facultat de Ciències.

    Atenció: Si tens assignatures superades de nivell universitari, pots demanar-ne la convalidació abans de matricular-te.

  1. L'imprès de matrícula emplenat i signat pel tutor.
  2. El qüestionari emplenat.
  3. Fotografia digital (vegeu nota a l'inici d'aquest apartat).
  4. Fotocòpia del teu DNI.
  5. Fotocòpia de la teva targeta de la Seguretat Social.
  6. Si escau, justificant de les bonificacions a què tens dret per família nombrosa, matrícula d'honor, minusvalidesa
    o beca (en aquest darrer cas, el justificant és el resguard de la sol·licitud).

     

    Alumnes que procedeixen de diferent facultat o escola de la UIB.

    Atenció: Si tens assignatures superades de nivell universitari, pots demanar-ne la convalidació abans de matricular-te.

    1. L'imprès de matrícula emplenat i signat pel tutor.
    2. El qüestionari en full òptic emplenat.
    3. Fotografia digital (vegeu nota a l'inici d'aquest apartat).
    4. Fotocòpia del teu DNI.
    5. Fotocòpia de la teva targeta de la Seguretat Social.
    6. Certificat intern de les qualificacions.
    7. Si escau, justificant de les bonificacions a què tens dret per família nombrosa, matrícula d'honor, minusvalidesa
      o beca (en aquest darrer cas, el justificant és el resguard de la sol·licitud).

     

Alumnes procedents de facultats o escoles d’un altre districte universitari d’estudis iguals o diferents d’aquells als quals desitgen accedir.

Atenció: Si tens assignatures superades de nivell universitari d'estudis diferents pots demanar-ne la convalidació abans de matricular-te i, si en tens del mateix estudi, en pots demanar l'adaptació.

  1. Sol·licita plaça a la facultat amb una instància adreçada a la degana.
  2. En rebre la resposta, presenta-la a la universitat d'origen i abona allà les taxes de trasllat d'expedient.
  3. En haver pagat les taxes, presenta el resguard del pagament als serveis administratius de la UIB amb els següents
    documents per formalitzar la matrícula.
    1. L'imprès de matrícula emplenat i signat pel tutor.
    2. El qüestionari en full òptic emplenat.
    3. Fotografia digital (vegeu nota a l'inici d'aquest apartat).
    4. Fotocòpia del teu DNI.
    5. Fotocòpia de la teva targeta de la Seguretat Social.
    6. Si escau, justificant de les bonificacions a què tens dret per família nombrosa, matrícula d'honor, minusvalidesa
      o beca (en aquest darrer cas, el justificant és el resguard de la sol·licitud)..


    Alumnes que ingressen per cicles formatius o FP2.

  1. Abans de formalitzar la matrícula passa pel Servei d’Alumnes o les seus de la UIB a Menorca i Eivissa-Formentera,
    per registrar les seves dades personals i acadèmiques.
  2. Presenta els següents documents per formalitzar la matrícula:
    1. L'imprès de matrícula emplenat i signat pel tutor.
    2. El qüestionari en full òptic emplenat.
    3. Fotografia digital (vegeu nota a l'inici d'aquest apartat).
    4. Fotocòpia del teu DNI.
    5. Fotocòpia de la teva targeta de la Seguretat Social.
    6. Fotocòpia de les qualificacions obtingudes l'any acadèmic anterior: llibre d'escolaritat o certificat del centre.
    7. Fotocòpia de la targeta acreditativa de la via d'accés als estudis universitaris.
    8. Si escau, justificant de les bonificacions a què tens dret per família nombrosa, matrícula d'honor, minusvalidesa
      o beca (en aquest darrer cas, el justificant és el resguard de la sol·licitud).

torna a l'índex de casos



Alumnes que ingressen per titulats.

  1. Abans de formalitzar la matrícula passa pel Servei d’Alumnes o les seus de la UIB a Menorca i Eivissa-Formentera,
    per registrar les seves dades personals i acadèmiques.
  2. Presenta els següents documents per formalitzar la matrícula:
    1. L'imprès de matrícula emplenat i signat pel tutor.
    2. El qüestionari en full òptic emplenat.
    3. Fotografia digital (vegeu nota a l'inici d'aquest apartat).
    4. Fotocòpia del teu DNI.
    5. Fotocòpia de la teva targeta de la Seguretat Social.
    6. Fotocòpia de la targeta acreditativa de la via d'accés als estudis universitaris.
    7. Si escau, justificant de les bonificacions a què tens dret per família nombrosa, matrícula d'honor o minusvalidesa.
torna a l'índex de casos

    Alumnes que ingressen a Bioquímica des de primer cicle de Química o Biologia.

Atenció: Si tens assignatures superades de nivell universitari, pots demanar-ne la convalidació abans de matricular-te.

(HI ha altres víes d'accés als estudis de Bioquímica. Si és el teu cas, consulta amb els serveis administratius:
Carmen Miró, tel. 971 173488).

  1. El qüestionari en full òptic emplenat.
  2. Fotografia digital (vegeu nota a l'inici d'aquest apartat).
  3. Fotocòpia del teu DNI.
  4. Fotocòpia de la teva targeta de la Seguretat Social.
  5. Si escau, justificant de les bonificacions a què tens dret per família nombrosa, matrícula d'honor, minusvalidesa o beca.
torna a l'índex de casos

    Alumnes que ingressen per les proves d'accés per a Majors de 25 anys.

  1. L'imprès de matrícula emplenat i signat pel tutor.
  2. El qüestionari en full òptic emplenat.
  3. Fotografia digital (vegeu nota a l'inici d'aquest apartat).
  4. Fotocòpia del teu DNI.
  5. Fotocòpia de la teva targeta de la Seguretat Social.
  6. Fotocòpia de la targeta acreditativa de la via d'accés als estudis universitaris.
  7. Si escau, justificant de les bonificacions a què tens dret.
torna a l'índex de casos
   

 

Normes i instruccions per omplir l'imprés de matrícula

torna a l'índex

 

Escriviu amb lletra clara, d’impremta i majúscules i posau una lletra a cada casella.

Dades generals de l’imprès de matrícula

  1. DNI o passaport: ha d’anar alineat a la dreta (si el número no ocupa totes les caselles, posau-hi zeros davant).
  2. Tipus de document: hi heu de posar:
    1. DNI amb lletra
    2. Passaport
    3. Targeta de resident comunitari
    4. Permís de residència i treball
    5. NIE (número d’identificació d’estrangers)

  3. Tipus de matrícula: hi heu de posar:
    1. Ordinària.
    2. Família nombrosa general (menors de 25 anys).
    3. Família nombrosa especial (menors de 25 anys).
    4. Sol·licitant de beca.

    Matrícula extraordinària. Capítol II del Reglament acadèmic: deixau-ho en blanc.

  4. Cognoms, nom: començau a escriure per la primera casella de l’esquerra.
  5. Assegurança escolar: hi heu de posar:
    1. Si s’ha d’abonar
    2. No l’heu d’abonar perquè sou major de 28 anys
    3. No l’heu d’abonar perquè hi ha trasllat de matrícula viva
    4. No l’heu d’abonar perquè l’heu pagada en un altre centre

  6. Número d’afiliació a la Seguretat Social: heu de posar el número d’afiliació a la Seguretat Social, que té 13 dígits, inclosa la lletra del final.
  7. Nombre de fills (només per a membres de família nombrosa): hi heu de posar el nombre de fills que figura al llibre de família nombrosa.
  8. Data de caducitat del llibre de família nombrosa (només per a membres de família nombrosa): hi heu de posar la data de caducitat d’aquest llibre.
  9. Data de naixement: heu de posar dia, mes i any. Per exemple: 05.06.88.
  10. País de residència familiar habitual (només per a estrangers): consultau els codis dels països que s’utilitzen per emplenar la taula de països (taula I) del full òptic, i que figuren a les instruccions d’ús del full de resposta per marques òptiques i full óptic.
  11. Assignatures troncals i obligatòries Heu de posar una X a la casella de l’esquerra en aquelles assignatures de les quals us voleu matricular. A la casella del grup, hi heu de posar el grup que pertoqui (1, 2, 3, 25, 34...). Consultau els horaris.

Assignatures optatives (Consultau-les amb el tutor acadèmic/ la tutora acadèmica). Les heu de triar del vostre pla d’estudis; abans, però, heu de mirar les que s’ofereixen el present any acadèmic, i posar manualment el codi i el grup de l’assignatura.

Lliure configuració (Consultau-les amb el tutor acadèmic/ la tutora acadèmica) En aquest apartat podeu triar entre cursos zero i altres assignatures de lliure configuració:

Els cursos zero són activitats formatives que es fan abans de l’inici de curs (generalment durant el mes de setembre) i que s’adrecen a preparar l’alumnat de nou ingrés en aquelles matèries en les quals, per ventura, pot presentar algunes mancances.

Heu de posar una X a la casella de l’esquerra en aquelles assignatures de les quals us voleu matricular. A la casella del grup, hi heu de posar el grup que pertoqui (1, 2, 3, 25, 34...). Consultau els horaris.

Altres assignatures de lliure configuració: les podeu triar entre les assignatures específiques de lliure configuració (LLI) i entre les assignatures troncals, obligatòries i optatives de qualsevol pla d’estudis que s’imparteix a la UIB que s’ofereixin com de lliure configuració.

Heu de posar manualment a les caselles corresponents el codi, el nom i el grup de l’assignatura. Consultau els horaris.

Les assignatures de primer curs amb numerus clausus no s’ofereixen com de lliure configuració, per tant, no les podeu triar.

Tampoc no podeu triar les assignatures que no són de lliure configuració per als vostres estudis (vegeu el vostre pla d’estudis).


 

Instruccions per omplir el qüestionari en full òptic

torna a l'índex

 

La data i el DNI s'han de posar amb números i amb marques. Per als estrangers, només s'han de marcar els números que hi hagi a la identificació, ajustats a la dreta.

Exemple:

Instruccions per al full òptic (Els números següents identifiquen diferents caselles en el qüestionari.)

(1) Indicau la nacionalitat i posau-hi el país de procedència. Espanya és 067. Si el país és un altre, demanau el codi a secretaria. Emprau sempre tres xifres per marcar el codi; p.e. Alemanya és 003. En cas de diverses nacionalitats, si una és l’espanyola, es farà constar aquesta. En cas que cap no sigui l’espanyola, l’alumne n’ha d’indicar una.

(2) Posau-hi el país on teniu fixada la residència habitual (com abans, emprau sempre tres xifres per marcar el codi; p.e. Espanya és 067).

(3) Posau-hi el codi postal de la residència familiar habitual.

(4) Feina dels pares:

0. Directors o gerents d’empreses de l’Administració pública.

1. Tècnics o professionals associats a titulacions universitàries o no universitàries de caràcter postsecundari.

2. Empleats administratius i treballadors dels serveis.

3. Treballadors qualificats en agricultura i pesca.

4. Treballadors qualificats i operadors de màquines en la indústria, la construcció i la mineria.

5. Treballadors no qualificats.

6. Professionals de les forces armades.

7. Persones que no han tingut un treball remunerat.

(5) Coneixements lingüístics: qualificau-los de 0 a 3:

0. Gens.

1. Poc.

2. Bastant.

3. Bé.

(6) País del centre on cursàreu el darrer curs de secundària. Espanya és 067; per a altres països
consultau la llista a secretaria.

   

 

 

 

Normes i Instruccions per a la matrícula
torna a la Informació acadèmica i administrativa
torna a la guia ràpida