Grup de Física Solar
     La paradoxa solar
El que sol ocórrer a la nostra experiència quotidiana es que a mida que ens allunyem d'una font de calor la temperatura disminueix. En canvi a l'atmosfera solar això no passa, si no tot el contrari, la temperatura augmenta!. La fotosfera (que es la superfície visible des Sol) es troba a uns 6.000K mentre que la corona, que hi esta mes lluny de la font de calor, es troba a temperatures per d'amunt del milió de graus. Això es el que s'anomena paradoxa solar.
Al l'esquerra podem veure una composició de tres imatges de l'instrument EIT del telescopi espacial SOHO. Hi ha tres colors (colors falsos) corresponents a tres temperatures del plasma. El blau corresponent a una temperatura de 1 milió de Kélvins. El groc corresponent a uns 1.5 milions K. Finalment el vermell es d'uns 2 milions K. Hi ha encara temperatures me elevades, fins als 6 milions K, però no es veuen en aquesta imatge.
Com podem veure a d'alt a l'esquerra la part mes propera al Sol es mes freda (groc) que la part mes llunyana (vermell), doncs veim que l'atmosfera solar es mes calenta a mida que en allunyem des Sol.
Encara no es coneixen els mecanismes que calenten l'atmosfera solar.
SOHO EIT
< anterior                      inici