9 i 10 de setembre de 2005
Tornar a l'índex
 
Secció: Presentació  

       
     

 

El dia 30 d'agost de 1905 es va produir un eclipsi total de Sol, i Mallorca fou un dels indrets més ben situats de tot el món per contemplar-lo. Un gran nombre de científics europeus vingueren a l'illa per fer observacions i mesures durant la conjunció.

L'esdeveniment de l'eclipsi va col·locar Mallorca en el panorama científic mundial. Els resultats de les observacions i de les mesures fetes a Mallorca es publicaren a les millors revistes científiques internacionals. La col·laboració de les autoritats i de les principals entitats culturals de l'illa amb les expedicions fou agraïda fent referències explícites dins les publicacions científiques. Especialment rellevant va ser l'ajuda donada pels ajuntaments de Palma i Calvià, per la Diputació de Balears i el Govern Civil i pel Capità General de Balears i els representats consulars dels governs de Alemanya i Gran Bretanya. Un nombre important de científics es varen allotjar en el novíssim Gran Hotel de Palma que va impressionar gratament als distingits visitants. L'esdeveniment també va tenir una gran repercussió econòmica, social i turística -es varen noliejar vaixells des de Barcelona i Itàlia perquè uns turistes pioners vinguessin a l'illa i poguessin ser testimonis del succés- que quedà reflectida en la premsa mallorquina, espanyola i europea de l'època.

Entre els científics que vingueren a Mallorca hi va haver anglesos, escocesos, italians, suïssos, alemanys i representants de l'Estat Vaticà. També hi vingueren astrònoms des de la península (Josep Algué, Estanislau Domenech i Eduard Fontsere, per exemple) i fou estudiat pels mallorquins Joan Aguiló, Jordi Ankerman, Antoni Canals, Idelfons Rul·lan i Emili Sagristà. Els científics estrangers representaven a prestigioses universitats, institucions i observatoris. Sense pretendre ser exhaustius, hi vingueren representats de les universitats de Sheffield, Edinburhg, Wüzburg, Ginebra i Basel, i de les institucions con la Carnegie o la British Astronomical Association. Enviaren observadors a Mallorca l'observatori de Ginebra, els observatoris Reials d'Edinburgh i de Greenwich, el Meteorològic de Manila, el Col·legi Astronòmic de Schio i l'observatori vaticà de Castel Gandolfo.

Els dies 9 i 10 de setembre, la Facultat de Ciències i la Facultat de Filosofia i Lletres de la UIB, els Amics del Museu de Mallorca, els Amics del Museu de la Ciència i de la Tècnica de les Illes Balears, la Societat Arqueològica Lul·liana, Arca, la Biblioteca Diocesana, l'Institut Menorquí d'Estudis, el Museu Diocesà, l'Observatori de l'Ebre, la Societat Balear d'Història Natural i la Societat Catalana d'Història de la Ciència i de la Tècnica volen celebrar unes jornades amb conferències i exposicions en commemoració del centenari d'aquell esdeveniment científic.

 
      Pàgina següent